de Olifant

De olifant

    een innerlijke kracht

 

Zolang ik mij kan herinneren droom ik met zekere regelmaat over olifanten. Ook andere dieren die we ‘wild’ noemen zoals nijlpaarden, tijgers, leeuwen, krokodillen bevolken mijn dromen. Het is weer eens een mooi voorbeeld dat Jung toch echt gelijk had met zijn ‘collectieve onderbewuste’. Vanuit dit onderbewuste hebben we toegang tot alle beelden die de mensheid kent. Ik zie het als een soort van gedeeld menselijk ‘geheugen’ dat meestal onbewust blijft maar soms opeens iets aan ons laat zien.
En vanuit dat geheugen zie ik soms van die enorme krachtige dieren die van oorsprong voorkomen in andere werelddelen. Zo prachtig dat mensen ook op die manier met elkaar verbonden zijn!
Ik herinner me een droom van een tijdje geleden:

Buiten het dorp waar ik woon zie ik hele kuddes prachtige, galopperende olifanten. Gefascineerd maak ik snel wat foto’s om de mensen in mijn dorp te laten zien dat er echt héél dichtbij olifanten leven! Als ik echter het dorp binnenkom zie ik nijlpaarden en krokodillen die zich voordoen als zitbankjes en pilaren en de dorpsbewoners hebben niets in de gaten…. Ik realiseer me dat ze me niet zullen geloven dat er buiten het dorp olifanten leven… Ze herkennen niet eens de nijlpaarden en de krokodillen….

Tot wel een week na deze droom voelde ik mij vrij gefrustreerd over deze droom. Waarom zou ik dan toch olifanten zien als de mensen me toch niet zullen geloven? Alhoewel de beelden in deze droom práchtig waren werd ik er door de verhaallijn toch niet vrolijk van…

Enige tijd later droom ik het volgende:

Ik geef een focustraining maar alle deelnemers doen precies waar ze zin in hebben. Ik ga maar een eindje wandelen. Dan zie ik achter een stationsgebouw twee witte olifanten staan. Ik zie ze vanuit mijn ooghoeken en als ik dan goed kijk zie ik ze reuze duidelijk. Eén olifant is spierwit en de ander een tikkeltje grijzer maar nog steeds wit. “Ah”, denk ik “daar zij ze dan: de Elephanti Bianca”. Het verbaast me eigenlijk niet. Ze kijken me zeer bemoedigend aan. Ik ga terug naar de training.

Blij en verkwikt werd ik wakker. Ik voelde mij licht, vrolijk en sterk.  De week erna heb ik met deze droom gewerkt door erop te  focussen. Tijdens een focussessie ga je, soms met een maatje, op een heel fysieke wijze iets navoelen om op die manier andere informatie boven water te halen. Ik vertraagde en kwam langzamerhand in de energie van de witte olifant. Ik kon ervaren hoe sensitief de olifant is; hoe de grote oren alle geluiden opvangen. Hoe de olifant een enorm onderscheidingsvermogen in zich draagt wat het vermogen geeft om helder te zijn. Hoe empathisch de olifant is. Het was alsof de witte olifant mij influisterde dat je als je op een goede manier omgaat met je sensitiviteit je zo sterk kunt zijn als een olifant. Dat sensitiviteit een enorme kracht in zich draagt. Het voelde alsof de witte olifanten als archetype ons, mensen, niet vergeten zijn ook al zijn we hen wel vergeten… Zij zijn nog altijd loyaal aan ons en stellen ons hun kracht ter beschikking.

Mijn interesse voor de witte olifant was gewekt! Het blijkt dat deze dieren in nogal wat landen een bijzondere positie innemen. Zo zijn ze in Thailand heilig en moeten volgens de wet “The Elephant Maintenance Act” uit 1921 aangeboden worden aan de koning. Hoe meer witte olifanten de koning heeft, hoe groter zijn aanzien. Het schijnt dat de voormalige koning Rama IX Bhumibol Adulyadej er zelfs tien in bezit had!

Ook India, Myanmar en Laos kennen hun heilige witte olifanten. Het hindoeisme kent witte olifant Airavata waarop de god Indra rijdt terwijl boeddhistische geschriften verhalen over witte olifanten die een beschermende functie vervullen. De witte olifant blijkt een heilig archetypisch symbool te zijn die kracht, geluk en bescherming biedt.

Hoe past dit beeld nu in de ontwikkelingsweg die we allemaal dienen te gaan van Wolf naar Hond? Hiervoor hebben we een aantal gereedschappen nodig die de olifant stuk voor stuk blijkt te hebben. Ten eerste de sensitiviteit om signalen op te vangen. Dan het onderscheidingsvermogen om te zien waar het over gaat en de empathie om zachtaardig te reageren. Dit alles gecombineerd met de kracht van de olifant maakt dat we krachtige, gevoelige mensen worden die de ontwikkeling kunnen maken van Wolf naar Hond.

 

Visualisatie

Eerste stap:  Om de energie van de witte olifant dichterbij te halen zetten we ons visualiserend vermogen in. In dit geval helpen we het door naar de afbeelding van dit dier te kijken. Misschien vind je het prettig om er een beetje met geloken ogen naar te ‘staren’;  meer erbij zijn dan erover nadenken.  Laat de afbeelding helemaal binnenkomen en voel dit in je lichaam. Sluit dan zacht de ogen. Misschien kun je nu de afbeelding van de olifant ook van binnen zien. Verslapt de aandacht of is het beeld weg open dan weer de ogen om je op het beeld te richten. Neem hier ruim de tijd voor. En dit kan dagen of weken zijn. Telkens weer even de afbeelding pakken, ernaar kijken, ogen sluiten en het van binnen te zien…..

Tweede stap: Stel je voor dat de witte olifant helemaal in jouw lichaam, geest en hart is. Vul jezelf als het ware met de wijsheid, empathie, kracht en onderscheidingsvermogen van dit heilige dier. Ga na hoe het is om in dit beeld te zijn, jij in het wezen van de witte olifant. Merk hoe je langzamerhand de energie eigen kunt maken en zie de wereld door de ogen van de olifant…..

Tot slot: laat het beeld na elke visualisatie weer los. Voel de leegte. Word je bewust van hoe jouw bewustzijn als vanzelf anders reageert en aanwezig is. Laat de energie van de witte olifant zelf het werk doen en neem uitsluitend waar.   

Reacties zijn gesloten.